Ctenocefalides (Lat.)

Bestrijding van vlooien

Heeft u erg veel last van vlooien? DPC Services is gespecialiseerd in de bestrijding van vlooien.

Het bestrijden van kleine aantallen vlooien niet eenvoudig. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. Huisdieren en hun verblijf – en slaapplaatsen regelmatig controleren. Zodra vlooien worden geconstateerd kan men het dier behandelen met daarvoor toegelaten middelen.

Als men langdurig de woning verlaat grondig stofzuigen (stofzuigerzak vernietigen). Honden en katten dienen behandeld te worden. Voorkom dat kinderen huisdieren die een vlooien band dragen, aaien. Laat deze dieren ook niet in de slaapkamer toe.

Bij grote overlast van vlooien is professionele bestrijding noodzakelijk. DPC Services kan u helpen vlooien actief te bestrijden. Wacht dus niet langer en neem contact met ons op!

Uiterlijk van vlooien

Ongediertebestrijding - vlooienVlooien zijn (donker)bruin gekleurde, zijdelings afgeplatte dieren met duidelijke “kammen” van tandjes aan de kop. Daardoor kunnen vlooien zich snel verplaatsen in de vacht (dus tussen de haren door) van hond of kat. Vlooien hebben een sterk ontwikkeld paar achterpoten, waarmee ze uitstekend kunnen springen. Eieren worden afgezet op de gastheer of in het “nest”. Vlooien komen na 2 à 6 dagen uit.

De larven van vlooien zijn dun, draadvormig en pootloos. Ze kunnen tot ca. 5 mm lang worden en voeden zich met bloedresten uit de uitwerpselen van de volwassen vlooien; ze leven dus in de vloerbedekking, waar de kat vaak ligt, of in de hondenmand of kleedje. De larven van vlooien houden van een vochtige, donkere omgeving. Larven vervellen 3 keer en spinnen dan een
zijden “cocon”, waarin ze verpoppen. De “cocon” is vaak bedekt met stofdeeltjes ter camouflage.

Het popstadium van vlooien duurt 1 à 2 weken, maar kan in afwezigheid van trillingen (gastheer!) wel minstens 6 maanden duren.

Algemene informatie over vlooien

Er zijn vele soorten vlooien, die zich allemaal voeden met bloed van warmbloedige dieren.

Vlooien zijn in staat:

  1. om ziekten over te brengen. Vooral als overbrengers van de pest (de zwarte dood) zijn ze al eeuwenlang bekend. Ratten vlooien (Xenopsylla cheopis) leven op / bij de zwarte rat en als de pest uitbreekt en de ratten sterven gaan de vlooien over op de mens met alle gevolgen van dien;
  2. om irritant te bijten. Mensen kunnen soms fel op een vlooien beet reageren en het krabben van de huid kan tot secundaire infecties leiden;
  3. om het houden van honden of katten “onmogelijk” te maken. Ook zwerfkatten kunnen vlooien bezorgen in bibliotheken, e.d. (vanuit de kruipruimte);
  4. De meest voorkomende soort zijn kattenvlooien (Ctenocephalides felis), die op honden en katten voorkomen;

Naast katten vlooien komen we tegen:

  1. Honden vlooien (Ctenocephalides. canis);
  2. Vogel vlooien (Ceratophyllus spp);
  3. Egel vlooien (Archaeophyllus sp.);
  4. Mensen vlooien (Pulex irritans): zeldzaam;

Wering

Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen van uw huisdieren verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen dan minder kans tot vlooien uit te groeien. Als u achteraf de zuigmond afplakt, kunnen vlooien niet ontsnappen.

Bind weggegooide stofzuigerzakken dicht. Zuig ook de mand van uw huisdier zorgvuldig. Kamille, lavendel, boerenwormkruid of koriander in de mand strooien zou vlooien verjagen.

Kam uw dier geregeld met een vlooien kam. Gevonden vlooien doodt u in een bakje met heet water met afwasmiddel. Als u uw huisdier buiten kamt, voorkomt u dat eitjes in huis terecht komen.