Culicidae (Lat.)

Bestrijding van muggen

Heeft u last van muggen? DPC Services is gespecialiseerd in de bestrijding van muggen.

Bij overlast van muggen kan DPC Services u helpen de muggen actief te bestrijden. Wacht dus niet langer en neem contact met ons op!

In waterrijke gebieden is het plaatsen van een elektrische vliegenvanger aan te bevelen om muggen te bestrijden. Neem gerust een kijkje in ons assortiment. Let op, de getoonde artikelen voor het bestrijden van muggen zijn slechts een deel van ons assortiment.

Uiterlijk van muggen

Ongediertebestrijding - muggenMuggen behoren tot de orde der tweevleugeligen (Diptera) en tot de familie der Culicidae (steekmuggen en muskieten). Muggen zijn slank, tenminste 6 mm lang en hebben relatief lange poten. De achterrand en aders van de vleugels van muggen zijn vaak behaard. Steekmuggen zitten in zithouding horizontaal en iets gekromd, malariamuggen zitten met het achterlijf schuin omhoog. Muggen kunnen zo’n 100 eitjes afzetten. De wijfjes zuigen bloed met hun stekende, zuigende monddelen en hebben dit nodig om de eitjes tot rijpheid te brengen. De mannelijke muggen leven van plantensappen en zuigen geen bloed.

Leefwijze van muggen

Muggen zien we vooral in de zomer en nazomer maar de wijfjes van sommige soorten overwinteren ook in gebouwen. Muggen vliegen vooral tegen de schemering, overdag rusten ze. Het insect leeft zo’n 1 tot 2 maanden, en kan zich tot 30 km van de ontwikkelingsplaats verwijderen.

De eitjes van muggen worden, na een bloedmaaltijd, in water of vochtige grond afgezet op ‘vlotjes'(Culex spp.), waar ze na 2-5 dagen uitkomen.

Algemene informatie van muggen

Muggen komen over de gehele wereld algemeen voor en er zijn ± 2500 soorten, in Nederland/België zijn meer dan 20 soorten bekend. Steekmuggen kunnen verspreiders van ziekten zijn. Zeer bekend zijn b.v. malaria, elefantiasis en gele koorts. Iedereen kent het vervelende gezoem van muggen ’s nachts en de pijnlijke, jeukende zwellingen na een muggenbeet. Vandaar dat muggen als zeer hinderlijk worden ervaren. Muggen leven over het algemeen in de buurt van water, dit is nodig voor de ontwikkeling (3 van de 4 ontwikkelingsstadia doorlopen ze in het water). Muggen zijn belangrijk voedsel voor vissen, zwaluwen en ook voor andere insecten. Bekende soorten zijn: gewone steekmuggen (Culex pipiens L.), geringde steekmuggen (Culiseta annulata Schrank) en malariamuggen (Anopheles maculipennis Meig.).

Wering van muggen

Door ramen en deuren te voorzien van een goedsluitende hor en een muskietennet rondom het bed kunnen van buiten afkomstige muggen geweerd worden. Door overdag kamers flink te laten doortochten door ramen open te zetten, zullen muggen vertrekken, ze houden nl. niet van tocht. Ook het plaatsen van elektrische vliegenvangers kan een optie zijn.

Door plaatsen waar water blijft staan droog te maken en lekkages op te heffen wordt de ontwikkeling van muggen tegengegaan (denk aan kruipruimtes, kelders, maar ook emmers, plantenbakken e.d.). Door in kruipruimten een laagje hydrokorrels te strooien tot 20 cm boven het water wordt de ontwikkeling van muggen tegengegaan. In vijvers kan het uitzetten van vissen tot de mogelijkheid behoren. De onbedekte huid kan worden ingesmeerd met een muggen afwerend middel.