Psocoptera (Lat.)

Bestrijding van stofluizen

Heeft u erg veel last van de stofluizen? DPC Services is gespecialiseerd in de bestrijding van stofluizen.

Alleen bij grote overlast van stofluizen of bij duidelijke schade kan men bij uitzondering een bestrijdingsmiddel toepassen. Een bestrijdingsactie levert geen blijvend resultaat op als de gunstige situatie voor stofluizen gehandhaafd blijft.

DPC Services kan u helpen grote aantallen stofluizen actief te bestrijden. Wacht dus niet langer en neem contact met ons op!

Uiterlijk van stofluizen

Stofluizen zijn kleine insecten van ca. 4mm. lang en hebben een witte, grijze of bruine kleur.Enkele stofluizen zijn gevleugeld, andere zijn vleugelloos of hebben slechts vleugelstompjes.

Stofluizen verplaatsen zich snel, maar schoksgewijs. De jonge stofluizen lijken sterk op de reeds volwassen exemplaren. Stofluizen vliegen niet.

Leefwijze van stofluizen

Stofluizen leven voornamelijk van schimmels in vochtige ruimtes en op vochtige producten. In vochtige woningen en opslagruimten kunnen ze in grote getale voorkomen, dit zelfde geld voor vochtig papier of vochtige boeken, maar ook op vochtige matrassen en vloerbedekking van plantaardige herkomst.

Bij grote aantallen kunnen stofluizen enige materiele schade aanrichten aan bijvoorbeeld boeken maar ook aan voorraden levensmiddelen. De ontwikkeling van stofluizen is zeer afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid ter plaatse maar ook van de soort, de optimale temperatuur ligt veelal tussen de 20 – 25 ° C. en een luchtvochtigheid van ca. 75%. De levensduur van stofluizen is ook zeer variabel maar bedraagt maximaal 6 – 9 maanden, temperaturen boven de 32 ° C. zijn meestal dodelijk.

Algemene informatie over stofluizen

Bij de naam stofluizen denkt men aan een insect dat verwant is aan andere luizensoorten en natuurlijk aan stof, dit is erg verwarrend en volkomen onterecht. Stofluizen hebben namelijk een grote voorkeur voor vochtige ruimtes en producten wat vaak al een indicatie geeft van de situatie ter plaatse. De aanwezigheid van enkele stofluizen word dan ook niet gelijk als schadelijk aanvaard daar stofluizen geen directe gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Wering van stofluizen

Door de temperaturen in de ruimtes te beïnvloeden en de luchtvochtigheid ter plaatse aan te passen naar 50% of lager
zullen stofluizen zich minder snel ontwikkelen, ook regelmatig ventileren bij droog weer behoort tot de mogelijkheden voor
het weren van stofluizen.