Zilvervisje
(Lepisma saccharina L.)
Bestrijding van het zilvervisje
Heeft u last van het zilvervisje? DPC Services is gespecialiseerd in de bestrijding van het zilvervisje.
Bij grote overlast van het zilvervisje is een bestrijdingsactie met een residueel (nawerkend) bestrijdingsmiddel een optie. DPC Services zal na een grondige inspectie in overleg met u een bestrijdingsplan opstellen. Er zullen diverse voorbereidingen getroffen moeten worden om de bestrijdingsactie goed te laten verlopen. Kort na een bestrijdingsactie bestaat de kans dat u tijdelijk meer zilvervisjes aantreft dan voorheen, dit komt mede door de uitdrijvende werking van het gebruikte bestrijdingsmiddel.
DPC Services kan u helpen het zilvervisje actief te bestrijden. Wacht dus niet langer en neem contact met ons op!
Uiterlijk van het zilvervisje
Het zilvervisje is zilverachtig van kleur en is bedekt met fijne schubben. Het zilvervisje is ca. 7 – 11 ½ mm groot en is voorzien van twee lange antennes en heeft drie staartdraden aan het achterlijf.
Het zilvervisje word ook nog wel eens vergeleken met het ovenvisje (Thermobia domestica Packard) en het papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum) wat eigenlijk onterecht is gezien het verschil in leefwijze.
Het is echter niet uitgesloten dat meerdere soorten zich ophouden in een zelfde omgeving.
Leefwijze van het zilvervisje
Het zilvervisje is lichtschuw en houd zich vooral op in naden en kieren maar ook achter wand en vloertegels die niet goed zijn afgevoegd of afgekit.
Het zilvervisje heeft sterk de voorkeur voor (vochtige-)ruimtes met een gemiddelde temperatuur van rond de 25 °C en een luchtvochtigheid van ca. 75%.
Algemene informatie over het zilvervisje
Het zilvervisje komt veelvuldig voor in centraal verwarmde gebouwen en woningen. Het zilvervisje kan in grote getale voor behoorlijke overlast zorgen en brengen schade toe aan behang, postzegelverzamelingen en boeken, vooral als hier bepaalde lijmsoorten in verwerkt zijn. Ook kleding waar synthetisch materiaal in verwerkt is zal eventueel aangetast worden. Het zilvervisje voedt zich ook met schimmels, kleine dode insecten en mijten en kunnen enige maanden zonder voedsel. Het zilvervisje verplaatst zich op allerlei manieren in aangesloten bebouwing dus ook van buur tot buur! Onder optimale omstandigheden zal een zilvervisje ca. 2 – 3 jaar oud kunnen worden.
Wering van het zilvervisje
Door de luchtvochtigheid te verlagen naar 50% of lager zullen de leefomstandigheden van het zilvervisje een stuk onaantrekkelijker worden, dit geld ook door het verlagen van de temperatuur. Dit is ook te realiseren door de ruimte droog te stoken of grondig te ventileren bij droge weersomstandigheden. Ook goede ventilatie omstandigheden in kelders en kruipruimtes zullen hiertoe bijdragen.