Vruchtmotten
Plodia interpunctella Hb. (Lat.)
Bestrijding van vruchtmotten
Heeft u last van vruchtmotten? DPC Services is gespecialiseerd in de bestrijding van vruchtmotten.
DPC Services stelt samen met u een bestrijdingsplan op. Om een goede behandeling mogelijk te maken dienen alle potentiële schuilplaatsen van de vruchtmotten toegankelijk gemaakt te worden. Ter doding van de verscholen levende larven van vruchtmotten worden alle mogelijke schuilplaatsen behandeld met een residueel werkende insecticide. Nadien wordt er een ruimteverneveling met een kortwerkende insecticide uitgevoerd om de nog aanwezige levende vruchtmotten te doden.
Uiteraard is het gebruik van de toe te passen bestrijdingsmiddelen wettelijk toegestaan voor de Nederlandse markt. Na de behandeling dient er enige tijd grondig geventileerd te worden alvorens u de ruimte weer mag betreden.
DPC Services kan u helpen vruchtmotten actief te bestrijden. Wacht dus niet langer en neem contact met ons op!
Uiterlijk van vruchtmotten
Volwassen vruchtmotten hebben een gemiddelde vleugelwijdte van ca. 1,5 cm. De vleugels van vruchtmotten zijn wit-geel van kleur waarvan de uiteinden bronskleurig tot roodbruin gekleurd zijn. De larven van vruchtmotten zijn over het algemeen wit-geel van kleur met een gemiddelde lengte van ca. 12 mm, de kleur van de larven van vruchtmotten wordt sterk beïnvloed door de kleur van het opgenomen voedsel.
Vruchtmotten hebben een voorkeur voor bepaalde grondstoffen of voedingsmiddelen waarop de eitjes worden afgezet. Na verloop van tijd zullen de ontwikkelde jongen larven van vruchtmotten zich hiermee voeden. Enkele voorbeelden waar vruchtmotten een zekere voorkeur voor hebben zijn gedroogde vruchten, zaden en noten maar ook chocolade, melkpoeder, meel en diervoeders worden regelmatig aangetast door vruchtmotten. De levensduur van de larven van vruchtmotten is afhankelijk van de temperatuur in de desbetreffende ruimte en kan ca. 35 – 300 dagen bedragen. De larven van vruchtmotten maken spinsels waarin zij zich voeden, door die spinsels en uitwerpselen veroorzaken de larven van vruchtmotten een aanzienlijke vervuiling van het product waarin zei zich bevinden. Een volgroeide larve verlaat het voedsel en zoekt een rustige plaats om een dichte witte cocon te spinnen waarin de verpopping naar vruchtmot na ca. 2-6 weken zal plaatsvinden.
De ontwikkeling van eitje tot volwassen vruchtmotten is erg afhankelijk van de temperatuur in de desbetreffende ruimte, hoe hoger de temperatuur hoe sneller het proces. Bij een temperaturen onder de 15°C staat vrijwel iedere ontwikkeling van vruchtmotten stil.
Algemene informatie over vruchtmotten
De larven van vruchtmotten kunnen door vervuiling van spinsels, uitwerpselen en vervellinghuidjes aanzienlijke schade aan allerlei producten veroorzaken. Ook consumenten treffen soms in verpakte producten volwassen larven van vruchtmotten aan. Vruchtmotten komen in de gehele wereld voor en kunnen vooral in subtropische gebieden voor een ware plaag met enorme
financiële gevolgen zorgen.
Wering vruchtmotten
Door een goede inspectie op binnenkomende grondstoffen of goederen kan men de aanwezigheid van vruchtmotten vroegtijdig waarnemen en eventueel passende maatregelen treffen. In productie en opslagruimtes dient men frequent en grondig te reinigen, dit geld zeker voor moeilijk bereikbare plaatsen en in afgesloten machines. Door eventueel de temperatuur in de ruimte aan te passen en een droge en kortdurende opslag van grondstoffen en eindproducten te realiseren zal de kans op ontwikkeling van vruchtmotten aanzienlijk verminderen.
Aanbeveling voor het weren van vruchtmotten
Registratiesystemen (mottenvallen) ter signalering van vruchtmotten hebben een preventieve functie waardoor er bij eventuele calamiteiten in de toekomst met vruchtmotten in een vroegtijdig stadium ingegrepen kan worden waardoor de schade tot een minimum beperkt blijft.